## The Summer of the Beautiful White Horse

# **Case Study Based Questions**

#### 1. Read the extract given below and answer the questions that follow:

Before him was our uncle Khosrove, an enormous man with a powerful head of black hair and the largest moustache in the San Joaquin Valley 2, a man so furious in temper, so irritable, so impatient that he stopped anyone from talking by roaring, It is no harm; pay no attention to it. That was all, no matter what anybody happened to be talking about. Once, it was his own son, Arak, running eight blocks to the barber's shop where his father was having his moustache trimmed to tell him their house was on fire.

- (A) What according to you, is the writer's purpose in the following extract?
- (B) In the extract, the word 'roaring' means .....
- (C) Choose the correct option with reference to the two statements given below:

Statement 1: The reference to Khosrove is to highlight Mourad's personality.

Statement 2: Mourad inherited his crazy and carefree nature from uncle Khosrove.

### **Choose the correct option:**

- (a) Statement 1 is true, but statement 2 is false.
- (b) Statement 1 is false, but statement 2 is true.
- (c) Both statement 1, and 2 cannot be inferred.
- (d) Both statement 1, and 2 can be inferred

# (D) Which traits of the tribe are highlighted in the story 'The Summer of the Beautiful White Horse"?

**Ans. (A)** The author wants to highlight the crazy streak that runs in the family. Mourad was considered as natural descendant of uncle Khosrove as far as the crazy streak was concerned. Mourad's father, Zorab, was practical in nature, but Mourad was his son only in flesh; in spirit, he was similar to Uncle Khosrove.

**(B)** Speaking loudly in an angry tone.

**Explanation:** In the extract, the word 'roaring' means that the person is speaking loudly in an angry tone. Uncle Khusrove had an energetic temper and was highly impatient by nature. He used to make anyone stop talking by roaring and would say, 'it is no harm, pay no attention to it!

(C) (d) Both statement 1 and 2 can be inferred







**Explanation:** Mourad was considered the natural descendant of uncle Khosrove as far as the crazy streak was concerned. He was not Khosrove's son but was considered his descendant in terms of spirit and insanity. The two were considered as the unusual members of the family who didn't care about anything that was happening around them. He was quite crazy about horses. Everyone thought that his behavior was an inheritance from his uncle Khosrove because his father, Zorab, was a practical human. Hence, (d) is correct.

**(D)** Mourad and Aram belonged to the Garoghlanian tribe. The Garoghlanians were extremely poor, but they were known for honesty for centuries. They were proud of their family first, honesty next, and believed in doing the right deeds. No one in their tribe would ever steal. Everyone trusted them.

#### 2. Read the extract given below and answer the questions that follow:

A lovely name, John Byro said, for a lovely horse. I could swear it is the horse that was stolen from me many weeks ago. May I look into his mouth? Of course, Mourad said. The farmer looked into the mouth of the horse. Tooth for tooth, he said. I would swear it is my horse if I didn't know your parents. The fame of your family for honesty is well known to me. Yet the horse is the twin of my horse. A suspicious man would believe his eyes instead of his heart. Good day, my young friends.

- (A) What is the name of the horse?
- (a) Beauty
- (b) My Heart
- (c) Lovely
- (d) White Heart
- (B) Why did the horse's owner refuse to believe that the two boys had stolen his horse?
- (C) After reading the extract, one can infer that the boys return the horse because ......
- (D) John byro said 'A suspicious man would believe his eyes instead of his heart'. what does this comment tell about his personality?

Ans. (A) (b) My Heart

**Explanation:** When Byro asked Mourad the name of the horse, he said, 'My Heart' in Armenian language. Byro complimented that it was a lovely name for a lovely horse. Hence, (b) is correct.





- **(B)** After looking from tooth to tooth, John Byro knew that it was his horse. However, he refused to believe that Mourad and Aram had stolen the horse because their family was known for their honesty and integrity.
- **(C)** of their conscience.

**Explanation:** After reading the extract, one can infer that the boys returned the horse not because they were afraid but because their conscience pricked them after seeing the expressions of John Byro.

**(D)** John Byro said, "A suspicious man would believe his eyes instead of his heart. One can conclude that John Byro was a person with pure and kind heart. He was very loyal and had complete trust on the Garoghlanian tribe.

